Historie van de Beertsterplas
De Beersterplas is ontstaan als gevolg van zandwinning in de jaren zestig. Het zand werd gebruikt voor de realisering van de A7, traject Nieuweschans –Winschoten. De Beertsterplas kreeg zijn definitieve vorm in de jaren zeventig toen er wederom zand werd gewonnen voor de verdubbeling van de A7.
De plas is omgeven door een wal van keileem die beplant is met bomen en struiken. Door de natuur zijn gang te laten gaan is er een prachtige natuurplas ontstaan waar het voor natuurliefhebbers goed vertoeven is. Door de unieke ligging en de diepte van de plas op plekken 13 meter is het een oase voor vele dieren.
In 2001 heeft de toenmalige gemeente Reiderland geprobeerd om de plas te verkopen maar door diverse acties van de inwoners van Beerta heeft de gemeente hier vanaf gezien. De Vereniging van Dorpsbelangen "Houd Beerta Leefbaar" omarmde toen het plan om het beheer van de plas in een stichting onder te brengen en na veel overleg met diverse instanties zoals Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Groningen, de Regio politie en de Gemeente Reiderland is toen de Stichting Beheer Beertsterplas opgericht.
Dit in het kort het ontstaan van de Beertsterplas maar we hopen u hier in de komende tijd meer over te vermelden.
Deze site wordt gesponsord door: